Asentohoito

  Hoitomenetelmä

  Hoito helpottaa erittäin merkittävästi luki- ja oppimishäiriötä, lisää lukunopeutta ja vähentää merkittävästi lukuvirheitä, parantaa visuaalista ja kuulonvaraista hahmottamista, koordinaatiota ja parantaa näiden reaktiivisten vaikutusten purkua. Opiskelu ja tulosten saavuttaminen helpottuvat.

  Koska hoitojen seurauksena tulee verisuonien laajeneminen ja verenpaineen lasku, ei ilman lääkärin kannanottoa suositella sydänpotilaille tai muille, joille tämä voisi aiheuttaa vaaratekijän. Hoidon jälkeen käsinojallisessa tuolissa istuminen 2 min on välttämätön. Jos luki-oppimishäiriötä hoidettaessa lukunopeus tai oikein lukeminen ei tällöin parane, se on merkki molemminpuolisuudesta. Mitataan ennen ja jälkeen hoidon. Tällöin hoidetaan vastakkainenkin puoli, jolloin tulos paranee kokemuksen mukaan. Jos hoitojen tuloksen oltua hyvä yhden puolen hoidolla, se heikkenee, kyseessä on molemminpuolinen OCI eli kaarikäytävän otokonioärsytys. Tällöin tehdään toisenkin puolen hoidot. Se on sitä todennäköisenpää, mitä hankalampi on vaivan lähtötilanne. Jatkossa tehdään molempien puolten hoitoja. Ks. yllä muutkin vihjeet molemminpuolisuudesta.

  Jos halutaan maksimaalinen tulos, hoito on joka aamu jatkuvasti.

  Voi kokeilla hoitojen harventamista jos teho säilyy.

  Tärkeää!

  On tärkeää muistaa, että asentohoitojen jälkeen lihakset rentoutuvat ja verisuonet laajenevat. Henkilöiden, joilla on sydän- tai verisuonitauteja, on syytä käydä lääkärin tutkimuksessa ennen asentohoitojen aloittamista.

  Asentohoidot tulee suorittaa varoen, jotta vältytään niskarangan liialliselta vääntymiseltä.

  Lukihäiriön asentohoitosarja koostuu kolmesta osiosta: Lempertin-, Rahkon- ja Epleyn asentohoidoista (vaihtoehtona Epleylle Semontin asentohoito). Hoidot on tehtävä edellä luetellussa järjestyksessä taukoineen ja peräkkäin. Ohjeita on noudatettava tarkasti.

Kotiohjeet

  Ensimmäisen viikon tai jakson ajan tehdään aamuisin ohjeiden mukaan Lempert , Rahko ja lopuksi Epley tai Semont asentohoidot.

  Myöhemmin Epley ja Semont hoitoa voi kokeilla siirtää iltaan.

  Sitten jatketaan joka aamu samoin. Voi kokeilla riittääkö joka toinen päivä tekeminen siihen, että apu lukemiseen säilyy ennallaan. Silloin voi pidentää väliä. Haetaan sopiva määrä, jolla lukeminen on helppoa.

  Jos tulee takapakkia eli lukeminen muuttuu takkuilevaksi ja entinen tilanne palaa, soitetaan kouluterveydenhuoltoon ja raportoidaan tilanne.

  Kyseessä on kokemuksen mukaan silloin molemminpuolinen kaarikäytävä-ärsytys ja tehdään myös siis vastakkaisen puolen hoidot. Ne ovat peilikuva saaduista ohjeista. Nämä peilikuvahoidot tehdään heti ja sitten varmistetaan, että lukeminen palautui taas takaisin helpoksi.

  Kuvat vastakkaiselle puolelle tehtäviin hoitoihin ovat osoitteessa löydöt tämän sivuston ohjeista: Lambert, Rahko, Epley ja Semont. Ohjeet voit katsoa sivuilta tai voit ne myös tulostaa.

  Mikäli esiintyy jotain poikkeavaa, otetaan yhteyttä kouluterveydenhuoltoon, joka antaa vastaavan lääkärin puhelinnumeron (tässä tapauksessa Rahko 040 5049 223). Hän selvittää, mitä tehdään.

  Asentohoidon teko-ohjeissa on muutamia kohtia , joissa on välttämätöntä olla tarkka ja noudattaa niitä. (Esim. istuminen asentohoitojen jälkeen käsinojallisessa tuolissa.) Näiden tarkoitus on pitää lihassyvätunnon osuus uudessa tasapainomallissa symmetrisenä.

  Esim. Lempertissä päätä käännettäessä ei päätä saa nostaa välillä, koska otokonioita tällöin menee tuntemattomiin kohteisiin.

  On tärkeätä toimia täsmällisesti ohjeen mukaan.