Lempertin manööveri

  1. Maataan selällään pää vaakasuorassa puoli minuuttia.
  2. Käännytään terveen korvan puoleiselle kyljelle laittaen kädet pään alle niin, että pää on vaakasuorassa puolen minuutin ajan tai kunnes mahdollinen pyörittävä tunne lakkaa. Pää ei saa nousta ylös kääntyessä.
  3. Käännytään vatsalleen otsa alimpana puolen minuutin ajan, nenä alaspäin.
  4. Käännytään niin, että hoidettava korva jää alimmaksi kädet pään alla, pää on vaakasuorassa puoli minuuttia. Jos potilaan pää vapisee, tue sitä käsillä liikkumattomaksi. Vapina on kääntymisen jälkeinen kaarikäytävästimulaatio ja jatkuu pidempään, jos pään annetaan liikkuen stimuloida lisää.
  5. Lopuksi noustaan istumaan. Istumaan noustessa saattaa tulla voimakas pyörittävä tunne. Pidä kiinni potilaan olkapäistä tukevasti. Odotetaan kunnes pyörittävä tunne ohi. Sen jälkeen potilas istuu tuoliin, jossa on tukeva selkänoja ja hyvät käsituet, 2-3 minuuttia tai tarvittava aika.
  6. Tavallisesti potilaan kaula lämpenee kaulalihasten rentoutuessa. Mittauksissa on todettu sympatikotonian lasku, hälytysreaktio kompensaationa jää tarpeettomaksi. Tavallisesti potilas seuraavaksi havaitsee myös selän pitkien lihaksien lämpenemisen niiden rentoutuessa.

Oheisilla linkeillä avautuu Lempertin menetelmän ohje omalle välilehdelle.